Korte tekstbeskeder på mobiltelefonen har en betydningsfuld kommunikationsform i hele verdenen. Man kan på en ukompliceret måde skabe en føelse af nærvær trods fravær.
Når vi er på rejser og har mobiltelefonen med, kan vi altid komme i kontakt med dem derhjemme og med vores omverden, og det ikke kun i nødsituationer. Mobiltelefonen giver os føelsen af vante rammer og føelsen af at vi er hjemme, selvom vi er langt væk.
Peter B. White og Naomi Rosh White (to australske forskere i medier og sociologi), har foretaget en stikprøveundersøgelse ved at interviewe rejsende i New Zeeland, om brugen af telefoner under et udlandsophold.
De interviewede gav udtryk for at benytte mobiltelefonen især til at sende og modtage tekstbeskeder. Blandet andet, fordi udenlandssamtaler er for dyre. SMSèrne er en let og billig løsning, for at kunne holde kontakt til familie og venner.
SMSèrne giver en spontan kontakt, for det første er man uafhængigt af tid og sted. For det andet kan SMSèrne læses og besvares, når det passer en best. Tekstbeskedene kan udvikle sig til en tekst-baseret samtale. Kommunikationsformen er mere ukompliceret end en telefonsamtale, man behøver ikke svare med det samme. Det går stærkere at sende en SMS, end at skrive en E-mail. Ved E-mailen går der ofte længere tid mellem besked og svar.
Peter B. White og Naomi Rosh White mener, at indholdet af SMSèrne ofte er indholdsløs. Alligevel kan de være en meningsfuld besked, fordi afsenderen tænker på modtageren, idet han/hun skriver en SMS. Mobiltelefonen har en evne til at give brugeren en føelse af, at være i kontakt med sine nærmeste.
Statistikerne viser at også i Danmark, er et stort behov, for spontant og ukompliceret nærhed med dem vi er adskilt fra.
Første halvdel af 2005 viser at, 96 ud fra 100 danskere som har abonnement på en mobiltelefon, har afsendt 3,91 milliarder SMSèr. Det er det højste antal hidtil og svarer til at hver mobiltelefon-ejer, sender en SMS over 4 gange om dagen. Grunden til at vi sender så mange SMSèr, er nok at vi føler at afstanden af betydningsfulde personer er for stor. Derfor prøver vi at skabe et SMS-baseret, symbolsk nærvær. Ligemeget hvor vi befinder os, om det nu er på den anden side af jordkloden eller tæt på boligen, kan en SMS hjælpe til at vi føler os trygge og hjemme.
På SMS-sprog - også kendt som 'txt lingo' - sammentrækkes ord til en ny form for kortfattet lydskrift. Vendingen 'vi ses' bliver således til 'cul8r' på engelsk: see you later!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar