torsdag den 24. september 2009

Referat af: Mediekultur af Helen Arvad Clemensen og Lis Faurholt

Forfatterne vil ikke gå i dybten med de mange forskellige medietyper. Helen Arvad Clemensen og Lis Faurholt beskriver forandringen i medierne i de sidste 50 år. Før i tiden havde man kun en tv-kanal og to radioprogrammer, men i dag har vi 30 tv-kanaler og fire radiokanaler at vælge imellem. De nye medier som f.eks. mobiltelefonen og internettet giver os muligheden, at vi ikke længere er afhængige af sted og tid.
Der er sket store forandringer på internettet, brugerne som før i tiden kun kunne modtage meddelelser/informationer, kan i dag være med til at producere dem.
Børn og unge tager hurtigt mod de nye medier, de lærer hurtigt at omgås med dem.
Mediepanikken opstår især hos de voksne, forældrene bliver grebet af panik, fordi de er skeptiske overfor de nye medier, som eventuel kan skade børnene. Hvis de voksne ikke beskæftiger sig med de nye medier, udelukker de sig selv af fællesskabet. De vil ikke kunne forstå børnenes og de unges interesser. Når man som pædagog arbejder med børns udvikling, er det vigtigt at kende og kunne omgå med disse nye medier, man skal skabe ny faglig viden for børnene.
Flemming Mouritsen beskriver i sin bog ”Legekultur”, at der findes tre forskellige kultur-medier. Eksempler på de nye kulturmedier er:
1. kultur for børn, det vil sige, at voksne har producert en kultur for børn.
2. kultur med børn, det vil sige, at voksne sammen med børnene har
produceret en kultur
3. børns egenkultur, det vil sige, at børn selv er aktive og kreative for at
opbygge egne websites. Opbygge sociale fællesskaber via chats.
Børn kan deltage i de internetbaserede fællesskaber, sammen med andre børn i forskellige aldersgrupper. Internettet har en stor betydning for de unge, som de voksne skal respektere.
Men det betyder også at børn ikke må gøre hvad de vil, de skal have en rigtig orientering om hvordan de skal benytte nettet.
Efter Danmarks statistik (2006), har 94% af par børn og 83% af enlige børn adgang til internettet i hjemmet, Det betyder at ikke alle børn har de samme muligheder for at gå på nettet. Derfor er det en vigtig opgave for pædagoger at sikkre en kreativ anvendelse af computeren. Alle børn skal have de samme vilkår, for at blive aktive og kreative computer- og internetbrugere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar