Carsten Jessen forsker ved Danmarks Pædagogiske Universitet, beskriver i sin artikel generationsforskellen, mellem voksne og unge.
For de fleste voksne er socialt samvær at være tilstede, de mener at de nye kommunikationsmedier ødelægger de tætte relationer.
Carsten Jessen mener, når man tager udgangspunkt fra de unges perspektiv ser tingene helt anderledes ud. De unges hverdagsliv er præget af stadige skift i sociale relationer og fysiske rum mellem forældre, søskene, skolen og fritiden. Via mobiltelefon, internet og sms kan de unge deltage i flere sociale fællesskaber på en gang. Når de er på ferie sammen med forældrene kan de samtidig høre af veninden, hvem der er med til fest derhjemme.
De nye kommunikationsmedier gør det muligt at de unge kan samtale på kryds og tværs. Det er ikke forvirrende zapperi deres liv er præget af, det er simultane dialoger. Det kræver en veludviklet koncentrationsevne, at deltage i disse mange dialogforløb.
I dag er det ikke ualmindeligt at de unge på en gang ser tv, chater på nettet, modtager og sender sms`er og samtidig laver deres lektier.
Simultane dialoger er ikke noget nyt. Vi kender dem i forvejen fra verbalsproglige samtaler og fra andre kommunikationsmedier som breve og telefoner. Det nye er den hurtigt skrift og deltagelse i flere sociale fællesskaber på en gang.
Om vi nu kan lide det eller ej, den tekniske udvikling vil gøre det nemmere og mere udbredt at samtale. Det kan blive en vanskelig kamp, hvis man ville forbyde mobiltelefoner/simultane dialoger i skolerne. Men det vil ikke løse det egentlige problem. Sandsynligvis vil eleverne kede sig i undervisningen, de ville måske føle det som en ”social klaustrofobi”, de føler sig i et lukket rum.
Carsten Jessen tror, at uddannelsessystemet står overfor en udfordring, som stiller store krav til vores vaneforestillinger, herunder f.eks. om at god undervisning er noget der forgår i lukkede kommunikative systemer. Verden bliver udelukket, for at fremkalde en bedre koncentration og forbybelse i et sagsforhold.
onsdag den 23. september 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar